Цікаве про сири

Цікаве про сири

Сир - один з найбільш улюблених гостей нашого столу. Цей унікальний продукт виготовляють з сиро придатного молока. В нього додають спеціальні свертывающие ферменти і молочно-кислі бактерії. Виробництвом сиру займаються різні країни. А історія походження сиру починається з стародавнього Сходу.

Калорійність цього продукту залежить від жирності. На 100 гр сиру - 330-370 кКал. У Стародавній Греції сир став відомий завдяки молодому мисливцеві з Олімпу Аристею. В XI столітті з'являється легендарний швейцарський рокфор. У XII столітті - чеширський і грюйцер сири. У XIIII столітті - всіма шанований і шанований народами світу, пармизан і горгонзола. У XV столітті сироварінням займалася вже вся Європа. У Росії сир став популярний при Петрі 1.

Сир може бути різним. Він може бути твердим і зовсім ніжним. Може бути солоним, солодким, гострим. Абсолютно доступним і шалено дорогим. Тим не менше цей продукт дуже популярний. Кажуть, що Сальвадор Дали одного разу сказав: "Якщо в країні немає хоча б п'ятдесяти сортів сиру і хорошого вина, значить, країна дійшла до ручки".

Властивості сиру

Ступінь впливу сирів на наш організм строго залежить від часу доби. Рано вранці, до 9-10 год сир, образно кажучи, - "золото". Він засвоюється найповніше. Потім цінність його помітно падає. Після 10 і до 12год - це вже "срібло". З 12 до 16год - "бронза".

Сир містить велику кількість білка. Масова частка білка в сирі перевищує вміст білка в м'яс. Білки у складі сиру засвоюються організмом на 95%. Сир містить незамінні амінокислоти. Це забезпечує високу біологічну цінність продукту. До складу сирів входить велика кількість кальцію в легкозасвоюваній формі. Сир містить вітаміни А, D, Е, вітаміни групи В.

Дослідники виявили в сиру здатність захищати зуби від карієсу, нейтралізує кисле середовище в порожнині рота і відновлюючи тим самим кислотно-лужний баланс.

Камамбер треба їсти разом з плівкою з плісняви. З сирів типу дорогобузького слід попередньо ретельно зчистити слиз. І лише потім, не видаляючи кірки, нарізати і є разом з нею.

Сир необхідний в раціоні вагітних жінок, годуючих матерів. А також спортсменів в інших людей, чия робота пов'язана з великою витратою енергії. Дієтологи включають сир в меню хворих на туберкульоз, діабет. Також при захворюванні печінки і жовчних шляхів, при недокрів'я і переломі кісток. ЕСыр рекомендують маленьким дітям і літнім людям.

Нижня полиця холодильника - найкраще місце зберігання сиру. Для сиру ідеальна температура зберігання - 5-8 °С.

Користь плавленого сиру обумовлена великою кількістю мікроелементів. На першому місці серед яких, фосфор і кальцій. Крім цього сир містить білок, який на 40 % задовольняє добову потребу організму в незамінних амінокислотах.

Користь ковбасного сиру у великій кількості казеїну.

Самий корисний сир виробляють у Гімалаях з молока яка. Навіть вчені підтвердили, що молоко яка містить велику кількість фолієвої кислоти, яка уповільнює зростання ракових клітин і зміцнює серцеві м'язи.

Сир - протипоказання.

Але як не дивно б це звучало, сир може бути шкідливим.

Його протипоказано вживати тим, хто страждає підвищеним вмістом холестерину, при атеросклерозі. Якщо від сиру неможливо відмовитися - введіть у раціон нежирні сорти. Наприклад, молодий сир жирністю до 20%. Не можна вживати сир тим, хто страждає на виразку шлунка, гіпертонією, гастритом.