Горобина: ліки на нашому столі

Горобина: ліки на нашому столі

Горобина - ягода непроста, дівчатка з цих ягід люблять робити намисто, адже вони яскраві і міцні, як намистинки. У Росії це дерево поширене, зростає майже скрізь, проте є горобину не всі поспішають, оскільки вона гіркувата на смак. Пропонуємо дізнатися про горобині докладніше.

1. У дерева потужна коренева система, що дозволяє дереву рости навіть в умовах вічної мерзлоти (до -50 градусів вона витримає спокійно). Тільки в холодному кліматі дерево не зросте більш 50 див.

2. В лісовій горобині менше 5% цукрів, в домашній - 8%.

3. В горобині багато вітаміну С і Р, тому червоні ягідки стануть гарним доповненням до медикаментів під час лікування вірусної інфекції. Ягоди горобини добре допомагають справлятися з занепадом сил, оскільки тонізують і зміцнюють організм.

4. Завдяки вмісту в горобині органічних кислот (зокрема сорбінової) ця ягода є прекрасним антисептиком (бактерії і віруси вона переможе з легкістю).

5. Горобина може бути і небезпечною для людини. Ягода може бути гіркою з-за наявності глікозидів, в числі яких амігдалін. Останній розкладається в шлунку, перетворюючись на синильну кислоту, що загрожує тяжкими наслідками і навіть може закінчитися фатально. Але після заморозків (мінусова температура руйнує глікозиди) горобина стає придатною для їжі. Але є в Росії сорт - «Невежинская». Плоди з такого дерева безпечні в будь-який час.

6. Мед бджіл, які нектаром квітів ласують горобини, дуже корисний, оскільки зміцнює імунітет і знімає запалення.

7. Що цікаво, на основі горобини не вдалося створити жодного ліки.

8. Зате горобина надихала часто письменників і поетів. Про цю червоної ягоді писав Єсенін. А князь Петро Андрійович оспівував швейцарську горобину, побачивши це дерево в місті Веве, він написав аж 2 вірша.

9. На поштовій марці, яка вийшла в 1964 році в СРСР, красується горобина.

10. Ягоди горобини символізують щастя в родині, тому ягоди часто кладуть на підвіконня.

11. У черноплодке міститься сорбіт, тому ягоди можна сміливо включати в раціон людям з цукровим діабетом.

12. Горобина корисна ще й сечогінну і жовчогінну дію, також вона здатна зупиняти кров, у Болгарії цю ягоду використовували для позбавлення від каменів у нирках і як проносний засіб. В Угорщині горобиною лікували дизентерію. У Норвегії горобину використовували як засіб для зняття набряків.

13. Сік чорноплідної горобини варто регулярно вживати людям, у яких бувають різкі скачки тиску, оскільки ця ягода здатна нормалізувати.

14. Горобина - ефективний засіб при недокрів'ї і геморої.

15. Горобина протипоказана при хворобах серця, після інфаркту, через наявність органічних кислот від горобини краще відмовитися людям з гастритом.