Визначаємо свіжість овочів і фруктів самостійно і безпомилково

Визначаємо свіжість овочів і фруктів самостійно і безпомилково

Ми ходимо по магазинах і ринках, боячись, що продавці нас обманюють, коли кажуть про фрукти або овочі, що вони свіжі. Щоб більше не боятися, потрібно навчитися визначати свіжість продуктів, ніж ми вам допоможемо.

Як визначити свіжість червоного салатного овоча - помідора? Якщо ви бачите помідори на гілочці, не поспішайте їх відразу ж брати, тому що такий помідор буде навпаки незрілим. Помідор, який вже остаточно дозрів відділяється самостійно від гілочки. А якщо помідори продаються до цих пір з плодоніжкою, значить овоч ще не остаточно дозрів і варто залишити його на прилавку, тому що такий помідор не буде смачним і не особливо корисним. У зрілому помідорі колір повинен бути рівномірним, насиченим, без світлих ділянок, а запах зрілого помідора повинен бути захопливим. Якщо помідори з нітратами, то це легко дізнатися. У такого овочу при натисканні не залишиться сліду, і він буде твердим, справжні ж томати м'які на дотик.

Влітку ми завжди стикаємося з проблемою як ж вибирати кавун, щоб не прогадати з його смаком і зрілістю. Почнемо з того, що найсолодші кавуни дозрівають з серпня і до кінця вересня. Є ранні сорти кавунів, тільки от виробника намагаються їх зібрати якомога раніше, а значить і починають підгодовувати ягоду спеціальними добривами, які сприяють швидкому зростанню. Баштан вбирає абсолютно все, то її оточує, тому не варто купувати кавуни, які продаються у дороги. Та й розрізані кавуни також не варто купувати, тому що вони вже мають велику кількість мікробів. Щоб не прогадати, потрібно вибирати кавуни середнього розміру, з яскравими і контрастними смужками, а шкірка кавуна повинна бути твердою і блискучою. Ось це ознаки по - справжньому стиглого плоду. Хвостик у такого кавуна має бути сухою, тому що, коли кавун дозріває він вже не бере вологу від землі, а значить і «поживний перехідник» йому вже не потрібен. При постукуванні по кавуну ви повинні почути дзвінкий звук, який свідчить про те, що ягода дійсно дозріла.

Зрелось яблук теж легко визначити самостійно. Як і у випадку з кавуном, варто вибирати фрукт середнього розміру. Яблука повинні бути твердими, а вага повинна бути більше розміру фрукта. Занадто яскравий блиск на яблуках свідчить про те, що вони не є натуральними. Виробники спеціально покривають яблука воском, щоб привернути увагу покупців блиском. Коли купуєте яблука, потрібно звертати увагу на сіру сіточку близько стеблинки яблука, якщо вона є, значить яблуко дійсно стигле. Як правило, смачні яблука, які багаті вітамінами, є тільки в самий сезон, а в решту часу вони будуть менш корисними.

Ну і до бананів теж варто ставитися уважніше, коли ходите їх вибираєте на ринок або в магазин. Ваш погляд повинен падати тільки на ті банани, які будуть яскраво - жовтого кольору. Якщо помітили на фрукті чорні точки, то не варто боятися, адже вони свідчать про те, що фрукт справді дозрів і його можна вільно їсти. Тільки от зберігати такі фрукти фахівці рекомендують два дні, а далі вони просто переспеют, втратять свій смак і корисні властивості. А от якщо ви помітили на бананах чорні плями, то такі банани краще залишити на прилавку, тому що у них вже почався процес гниття. Розмір фрукта не має ніякого значення, якщо тільки ви не купуєте маленькі банани. До речі, маленькі банани завжди солодший, але вони є і більш дорогими.