Цукор: чому від нього варто відмовитися

Цукор: чому від нього варто відмовитися

Більшість з нас не може уявити життя без цієї солодощі. Цукор використовується у випічці, ми кидаємо його в чай. Споживаючи цукор кожен день, ми не замислюємося про те, які негативні наслідки можуть бути від цього. Є розхожа думка, що цукор необхідний нам, особливо тим, хто займається розумовою працею. Захисники цукру стверджують, що він особливо потрібен мозку, але і весь людський організм буде погано себе почувати без цукру, так як наявна в ньому глюкоза необхідна для створення запасів енергії, що витрачається при стресі або фізичної активності. Забувають вони тільки про те, що глюкозу можна отримувати і з інших продуктів, а не з рафінованого цукру.

Щоб повністю забезпечити організм глюкозою, в день дорослій людині потрібно не більше 5 ч. л. Обмеженою кількістю споживання є обсяг у 10 ч. л. Дитина не повинна отримувати більше 3 ч. л. Мова йде, звичайно ж, не про "чистому" рафінованому білому цукрі, а про його еквіваленті, одержуваному з натуральних продуктів. Від чистого цукру є чимало причин відмовитися.

Високий рівень цукру призводить до розвитку депресії. Після споживання солодкого людина зазвичай відчуває себе в піднесеному стані. Спалах гарного настрою після вживання солодкого швидко проходить, а почуття зневіри після неї буде особливо сильним, нагадуючи те, з яким стикаються переживають похмілля.

Цукор стимулює запальні процеси, підсилює їх і тим самим впливає на самопочуття, так і на нормальну роботу організму в цілому та імунної системи зокрема. Високий рівень цукру не дозволить їй своєчасно і повною мірою реагувати на запалення й усувати його. Збільшення тиску після споживання цукру також не може привести ні до чого хорошого. Зміцнити організм можна, замінивши цукор мигдалем, курагою, сьомгою і чорносливом. Також щоб наситити організм глюкозою, краще вживати продукти, що містять триптофан: яйця, горіхи, птицю. Вони також допомагають організму виробляти «гормон радості» - серотонін.

Міф про корисність цукру для мозку також слід забути. Надмірне споживання солодкого призводить до стану, схожим з сп'янінням, вона затуманює свідомість і заважає нормально працювати.

Глюкоза призводить до вимивання кальцію і, відповідно, до підвищеної крихкості кісток, більш тонкої зубної емалі і різних проблем із зубами. Споживання цукру у великих кількостях може призвести до авітамінозу, так як в організмі з високим рівнем цукру в крові процеси засвоєння мінералів і вітамінів відбуваються повільніше і менш ефективно. Цукор також призводить до зневоднення тканин і погіршення стану шкіри. У процесі розкладання цукру утворюються речовини, що руйнують колаген і еластин, відповідальні за пружний і підтягнутий вигляд шкіри. Саме цукор косметологи називають одним із відповідальних за виникнення на шкірі акне.

Провокує цукор і безліч проблем з травленням, стаючи причиною метеоризму і діареї. Високий рівень цукру призводить до збільшення виробництва в організмі інсуліну, що загрожує виникненням цукрового діабету.

По всьому світу дієтологи все частіше говорять про те, що здоровий спосіб життя немислимий без відмови від цукру, і рекомендують замінювати його складними вуглеводами, що містяться в овочах, фруктах і злаках. На перших порах можна замінити білий рафінований цукор коричневим, в якому є корисні мінеральні речовини і вітаміни групи В.