Дієта номер 5: що можна, що не можна

Дієта номер 5: що можна, що не можна

Продукти, які дозволені і не рекомендуються при захворюваннях печінки. Отже, режим харчування стіл номер 5: 4-5 разів на день приблизно рівними порціями.

Натщесерце рекомендується пити рідину.

Для підтримки роботи печінки у разі, якщо призначений стіл №5 рекомендується прийом гепатопротекторів (наприклад, Урсосан).

Напої

слабкий чорний чай з лимоном, напівсолодкий або з замінником цукру (ксиліт), молоком;

відвар шипшини;

соки розведені водою (при переносимості);

протерті компоти зі свіжих і сухих фруктів;

желе;

муси на замінники цукру (ксиліт) чи напівсолодкі на цукрі;

морс і кисіль (не кислі);

заварена ромашка.

Супи

не на бульйоні;

вегетаріанські - протерті з картоплею, кабачками, гарбузом, морквою, манної, вівсяної або гречаної крупою, рисом, локшиною. Дозволяється додати 5 г вершкового масла або 10 г сметани;

фруктові супи;

молочні супи з макаронними виробами;

борщ (без бульйону);

щі вегетаріанські;

борщ;

гороховий суп (рідкий, з мінімальним додаванням гороху);

суп перловий.

Каші / Крупи

каші протерті і полувязкие з гречаної, вівсяної, манної крупи, а також рису, зварені на воді або навпіл з молоком;

різні вироби з круп: суфле, запіканки, пудинги навпіл з сиром, запіканки з локшини, сиру;

плов з сухофруктами;

мюслі (без заборонених в дієті добавок)

вівсяні пластівці (без добавок);

кус-кус, булгур;

пшоняна каша;

насіння льону.

Макарони

нежирна паста з дозволеними продуктами

М'ясо / Риба / М'ясопродукти

нежирна яловичина, телятина, кролятина, курятина, індичка (вся птиця без шкіри). М'ясо готується у відварному або паровому вигляді, протерте або січене (котлети, суфле, пюре, кнелі, бефстроганов, м'яке м'ясо шматком);

голубці, плов з відварною мисом (не кислий соус);

молочні сосиски (дуже обмежена);

нежирні сорти риби (судак, тріска, хек, минтай, тунець) готувати наступним чином - варити або запікати після варіння. Можна робити кнелі або фрикадельки, рибне суфле або цілим шматком філе.

Вживання обмежується до трьох разів на тиждень;

свіжі устриці;

креветки , кальмари, мідії - обмежена;

лосось - обмежена за змістом жирів і в якості закуски, а не основного блюда;

пельмені з телятиною або куркою (тісто, нежирне м'ясо, вода сіль) - дуже обмежено за змістом жирів і обов'язково - не смажені;

конина (у вареному і запеченому вигляді);

варена куряча грудка або на пару.

Хліб

висівковий хліб;

житній хліб;

сухарі;

пшеничний хліб з борошна 1-го і 2-го сортів підсушений або учорашньої випічки, сухарі;

несолодке сухе печиво галетне печиво;

випечені здобні вироби з вареним м'ясом і рибою, сиром, яблуками;

сухий бісквіт;

слайсы (сухарики) пшеничні;

хлібці (без консервантів);

висівки.

Молочні / Кисломолочні продукти

сметана (мінімальної жирності) і сир (негострий і в дуже обмеженій кількості);

не більше 2% жирності, кефір, йогурт і напівжирний або нежирний сир, молоко - 200 грам. Можна також і сирні страви, суфле і запіканки, вареники ледачі і ватрушки, кисле молоко, пудинги;

сир фета - обмежена за змістом жирів;

йогурти (без консервантів).

Овочі

крохмалисті овочі, варені і запечені в протертому вигляді: картопля, цвітна капуста, морква, кабачки, гарбуз, буряк, капуста пекінська;

салати (ромен, корн, айсберг і інші нейтральні за смаком салати) в обмеженій кількості;

болгарський перець (в обмеженій кількості);

авокадо;

морська капуста;

огірки;

помідори (у дуже обмеженій кількості, при загостренні - виключити);

стручкову квасолю - самі стручки можна готувати на пару або запікати;

селера, броколі (краще після теплової обробки).

Фрукти / Ягоди

яблука - тільки стиглі м'які і некислі, протерті сирі, запечені;

не більше 1-го банана на день;

протерті компоти зі свіжих і сухих фруктів, желе і муси на цукрозамінники;

гранат (не зловживати), за винятком гемохроматозов;

чорнослив;

кавун, не більше двох невеликих шматків на день;

папайя сушена, сушена диня, курага;

дині, папайя, ананаси (в салатах в дуже невеликих кількостях, в чистому вигляді - не можна);

фруктове пюре (тільки з фруктів п'ятого столу).

Яйця

Яйця у вигляді білкових омлетів, яйця круто і перепелині яйця - до двох білків на добу, жовтків не більше 1/2 в стравах.

Масло

вершкове масло (до 30 м);

рафіновані рослинні масла (до 10-15 м), додаються до страви;

оливкова олія (в обмеженій кількості).

Закуски

овочеві салати свіжі з рослинним маслом і фруктові салати (в дуже обмеженій кількості, в якості закуски, а не основного блюда);

кабачкова ікра;

риба заливна тільки після відварювання;

вимочений оселедець нежирний;

риба фарширована,

салати з морепродуктів і м'яса вареного;

вінегрет з дозволеними продуктами, ікра кабачкова, негострий і нежирний сир;

квашена капуста (без додавання оцту), бажано промита.

Соуси / Приправи

негострі соуси овочеві, молочні соуси сметанні;

фруктові підливи. Борошно смажити не можна;

сіль на дієті номер 5 обмежена - не більше 10 грам в день(!);

петрушка, кріп, кориця, ванілін (незначна кількість в якості приправи для аромату)

соєвий соус (в дуже невеликих кількостях).

Солодке

ягоди і фрукти некислі, у вареному і запеченому вигляді;

дозволено їсти сухофрукти (але краще компот з сухофруктів), желе, кисіль, мус;

можна їсти печиво меренги і зефір (в дуже обмеженій кількості);

можна мармелад і цукерки без какао та шоколаду;

варення (некисле і не дуже солодке і краще розчиняти в легкому чаї або гарячій воді), пастилу, мед;

цукор тільки в невеликих кількостях;

вареники з ягодами, картоплею, капустою (тісто: борошно, вода, сіль);

пряники (але не шоколадні, без добавок і не більше 1 го в день);

льодяники;

рахат-лукум без горіхів;

нуга - без горіхів;

цукерки з м'якої карамелі без кунжуту і без горіхів і насіння;

звичайний бісквіт (один невеликий шматочок в день).

НЕ

Напої

кави;

какао;

газовані і холодні напої;

алкогольні напої, включаючи слабоалкогольні;

шоколад і каву;

зелений чай, листя стевії, трава спориш, екстракт стевії;

молочна сироватка;

цикорій;

каркаде;

свіжовичавлені та магазинні соки;

кероб.

Супи

бульйони, зварені на м'ясі, рибі і грибах, а також бульйони на основі бобових, щавлю або шпинату;

окрошка (на кефірі, на квасі, будь-яка).

Каші / Крупи

бобові (в якості самостійного блюда);

перлова, ячмінна, кукурудзяна крупи обмежуються;

сочевиця.

Макарони

жирні пасти;

макарони з забороненими в дієті інгредієнтами;

паста з гострим, вершковим або томатним соусами.

М'ясо / Риба / М'ясопродукти

нирки, печінка, язик, всі ковбасні вироби, копчені вироби, а також м'ясні консерви;

обмежене вживання свинячого жиру, а кулінарні жири, поряд з яловичим і баранячим повністю виключаються;

рибні консерви;

солона і копчена риба;

жирні сорти риби (сьомга, форель, сазан, вугор , осетрина, севрюга, білуга, сом та ін);

ікра зерниста (червона, чорна);

суші;

язик яловичий;

крабові палички.

Хліб

Всі вироби з листкового і здобного тіста;

смажені пончики;

свіжий хліб;

млинці;

смажені пиріжки;

сухарі з здобного тесту.

Молочні / Кисломолочні продукти

сири солоних сортів;

жирні молочні продукти;

вершки, молоко 6%, ряжанка, жирний сир;

молочна сироватка.

Овочі

гриби, кукурудза, щавель, шпинат і ревінь, редька, редиска, ріпа, баклажани, часник, цибуля, спаржа;

цибулю зелений, мариновані овочі, консервовані продукти, включаючи консервований горошок;

трави і салати гіркі, кислі, пряні (петрушка, кріп, шпинат, цикорій, рукола, фризі тощо) - не можна в якості основного компонента або основної страви, тільки в якості прикраси або для аромату в мінімальній кількості;

томатна паста;

білокачанна капуста в сирому вигляді (для приготування страви з термічною обробкою в мінімальній кількості дозволена).

Фрукти / Ягоди

Практично все сирі фрукти і ягоди, включаючи солодкі (наприклад, інжир і малина), а також журавлина, брусниця, виноград, фініки, ківі, апельсини, мандарини, груші, хурма, диня, гарбузове насіння та інше;

горіхи в будь-якому вигляді (соняшникове насіння і кісточок мигдалю, а також волоські горіхи і фундук);

імбир і лимон.

Яйця

смажені страви з цілих яєць.

Масло

нерафінована рослинна олія;

свиняче, яловиче, бараняче сало, кулінарні жири.

Закуски

жирні закуски;

копчені продукти;

гостре і жирне

маринований імбир (для суші та ролів);

консервовані продукти в будь-якому вигляді;

оливки, маслини;

в'ялені томати;

консервовані артишоки.

Соуси / Приправи

майонез;

кетчуп;

гірчицю;

хрін;

перець;

оцет;

аджика;

Будь-які прянощі!

Солодке

шоколад і кремові вироби, морозиво;

халва;

будь-які жирні десерти і кондитерські вироби з кремом;

жувальна гумка (особливо при ГЕРХ).

батончики з мюслі;

цукерки з кунжуту;

поп-корн;

гематоген;

вафлі з какао;

чак-чак і щербет;

згущене молоко (згущене молоко);

насіння;

козинаки.