Фруктоза шкідливіше глюкози

Фруктоза шкідливіше глюкози

Заміна звичайного цукру на фруктозу - досить поширена на сьогодні тенденція. Її практикують багато сучасні люди. Фруктоза є дуже солодким речовиною. Воно може стати альтернативою цукру. Однак виправданість і корисність такого кроку вимагає більш детального аналізу та розгляду.

Відомо, що людський організм має потребу у вуглеводах. Вони незамінні для обмінних процесів. Найбільш легкозасвоюваними сполуками серед них є моносахариди. Поряд з фруктозою, глюкозою, мальтозою і іншими природними сахаридами, існує ще і штучний. Їм є сахароза.

Відмітні властивості фруктози

Основною особливістю речовини є швидкість всмоктування кишечником. Вона задоволена повільна. Тобто нижче, ніж у глюкози. Але розщеплення відбувається набагато швидше.

Відрізняється і калорійність. У п'ятдесяти шести грамах фруктози укладено 224 кілокалорії.

Менше не тільки кількість і калорійність фруктози. Порівняно з цукром, необхідна для того, щоб відчути по-справжньому солодкий смак. Але і вплив, який вона чинить на емаль. Воно набагато менш згубно.

Перші підсолоджувачі створювалися на синтетичній основі. Але досить скоро з'ясувалося, що вони наносять організму набагато більшої шкоди, ніж звичайна сахароза. Результатом численних досліджень і стало виведення формули фруктози. Вона була визнана найбільш оптимальною.

Яку користь і шкоду приносить фруктоза?

У порівнянні з синтетичними аналогами, які були визнані шкідливими, фруктоза являє собою натуральне речовина. Воно відрізняється від звичайного білого цукру, що отримується з різних фруктів і ягід. А також меду.

Також відмінність стосується, насамперед, калорійності. Для того, щоб відчути насичення від солодкого, потрібно з'їдати в два рази більше цукру, ніж фруктози. Саме це негативно позначається на організмі і змушує людину споживати набагато більшу кількість солодощів.

Фруктози потрібно в два рази менше. Це різко знижує кількість калорій. Але тут важливий контроль. Звикли пити чай з двома ложками цукру, як правило, машинально кладуть у напій аналогічну кількість замінника. А не одну ложку. Це стає причиною насичення організму ще більшою концентрацією цукру.

фруктозу Споживати, незважаючи на те, що вона вважається універсальним продуктом, необхідно виключно в помірних обсягах. Це стосується не тільки тих, хто страждає від діабетичної хвороби. Але і здорових людей. Один з доказів того, що ожиріння жителів США насамперед пов'язано з надмірним захопленням фруктозою.

Фруктоза має невисоку харчову цінність, але не є дієтичною. Мінусом цукрозамінника є те, що «момент насичення» солодкістю настає через якийсь час. Це створює ризик безконтрольного споживання продуктів з фруктозою, що призводить до розтягування шлунка.

Досить часто люди, що піклуються про своє здоров'я, відмовляються від глюкози з користь фруктози. Думаючи, що це дієтичний продукт. Але насправді фруктоза в деякому сенсі шкідливіше глюкози.

Поїдання фруктози в меншій мірі активує лімбічну систему мозку, що відповідає за прояв емоцій.

Крім цього при вживанні фруктози рівень інсуліну зростає повільніше, ніж при поїданні глюкози. Концентрація "гормонів насичення підвищується не настільки суттєво. В результаті відчуття ситості настає повільніше в рази. Все разом це призводить до того, що людина за інших рівних їсть більше. Отже, має підвищений ризик набрати зайві кілограми.