Календула для шлунка

Календула для шлунка

Календулу легко впізнати серед тисячі інших. Немов промені маленьких сонечок, горять бездоганні пелюстки календули. Де тільки не зустрінеш її. І в Україні, і в європейській частині Росії, в Білорусі, на Північному Кавказі, в Південній Європі, і в Малій Азії. У багатьох країнах світу календулу розводять як декоративну і лікарську рослину. Вона може бути і гарним букетом на столі, і приправою до супів і салатів. І що дуже важливо - ліками від багатьох недуг і засобом для підтримки краси і молодості.

ЦІЛЮЩА СИЛА НАГІДОК

Найбільш цінне в цьому рослині - суцвіття, яке містить багато корисних речовин, зокрема: флавоноїди, стероїди, дубильні речовини, каротиноїди, алкалоїди, кумарини, . Також у його складі є значна кількість фітонцидів, органічних кислот (аскорбінова, яблучна, саліцилова), вітамін С, калій, магній, кальцій. Саме завдяки такому багатому складу нагідок широко застосовують як в народній, так і в офіційній медицині.

З квіток календули готують цілющі настої, настоянки, мазі, олії, відвари. Все це допомагає при багатьох захворюваннях травної та серцево-судинної систем.Застосовують свіжий сік суцвіть. Він вважається ефективним засобом при стенокардії, гіпертонічній хворобі, неврозі, атеросклерозі. Крім цього, він допоможе при гастриті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, ентероколітах, колітах. Зовнішньо його застосовують при нежиті, тріщини ануса, запаленнях прямої кишки, білях і трихомонадному кольпіті, ерозії шийки матки.

У календули має досить тривалий період цвітіння. Вона цвіте з червня і практично до самого жовтня. Тому заготовлювати її можна майже все літо. Розпустилися суцвіття зривають вручну в сонячну погоду. Зібрану сировину розкладають на горищі в тіні. Або сушать у сушарці при температурі 45°С.

При печії

1 ч. л. квіток календули залити склянкою води (бажано джерельної). Залишити настоюватися 4-6 годин при кімнатній температур. Або варити сировину 3-5 хв у киплячій воді. Протягом дня потрібно випити цього кошти невеликими ковтками 4 склянки.

При гастриті

2 ч. л. квіток залити 2 склянками окропу. Настоювати 15 хв, процідити. Випити протягом дня.

При коліті, ентероколіті і виразці шлунка і дванадцятипалої кишки

Взяти по 1 ст. л. квіток календули, ромашки і деревію звичайного. Ретельно перемішати. Увечері 1 ст. л. суміші засипати в термос і залити 1 склянкою окропу. Вранці настій процідити. Приймати по 1/3 склянки три рази в день за 20 хв до їди. Курс - 3 тижні.

При гастриті з підвищеною кислотністю

Взяти по 1 ст. л. квіток ромашки, деревію, кореня аїру, календули. Все ретельно перемішати. Залити 0,5 л окропу. Накрити кришкою і настоювати протягом години. Потім процідити. Приймати по 0,5 склянки тричі на день за 15-20 хв до їди. Курс - 2 тижні. Потім двотижневу перерву. Знову повторити.

Приболезнях підшлункової залози

Залити 1 ст. л. квіток календули 0,5 л окропу. Настояти 30 хв. Процідити. Приймати по 0,5 склянки 4 рази на день за 30 хв до їди. Курс - 1 місяць. Зробити один місяць перерву. Потім повторити.

Масло від болів у шлунку

Рецепт: столова ложка квіток календули, пачка (200 грам) розм'якшеного вершкового масла, чайна ложка трави деревію, чайна ложка звіробою.Подрібнюємо травыих в порошок. Змішуємо отриманий порошок з вершковим маслом. У підсумку вийде запашне трав'яне масло. Потім на чорний хліб (пшеничний або гречаний), розміром як два сірникових коробка намазуємо чайну ложку отриманого трав'яного масла. Їмо за півгодини до їжі. Такий бутерброд і є прекрасне ліки для хворого шлунка. Трави служать прекрасним болезаспокійливим засобом. Масло обволікає шлунок. А чорний хліб стимулює виділення шлункового соку.