Продукти, що порушують біологічний годинник людини

Продукти, що порушують біологічний годинник людини

Люди, тварини і рослини мають здатність відчувати час. Або, як кажуть, відчувають свої біологічні годинники і живуть у відповідності зі своїм біологічним ритмом. Зміна місячних циклів, сезонів року, дня і ночі безпосередньо пов'язані з цими годинами.

У денний час у нашому організмі переважають обмінні процеси. Вони спрямовані на вилучення енергії з накопичених поживних речовин. Вночі - відбувається відновлення тканин і «лагодження» внутрішніх органів, заповнюється за витрачений день запас енергії, активізуються процеси регенерації.

Біологічний годинник повідомляють рослинам, коли їм належить зацвісти, тваринам - приступити до полювання, птахам - влаштовувати шлюбні «концерти» і відправлятися в теплі краї, а людині - прокинутися і не запізнитися на роботу.

Вчені вважають, що сама ідея часу виникла тоді, коли наші предки вчилися думати. Адже розум діє послідовно . Ми не можемо зосередитися відразу ж на двох подіях. Всі враження усвідомлюються нами в якійсь протяжності. З століттями здатність вимірювати час стала необхідною умовою виживання.

Людина народжується забезпеченим біологічними годинами. І лише в міру становлення мовлення у нього з'являються другі психологічні годинник, що дозволяють розрізняти минуле, сьогодення і майбутнє. Майбутнє - це те, до чого ми рухаємося. Це певний проміжок між потребою і моментом її задоволення, образно кажучи, відстань між чашею і губами. Майбутнє не йде до нас. Ми самі йдемо до нього. Минуле ж залишається позаду.

Таким чином час набуло характер руху. Коли ми не зайняті справою, час повзе черепашачим кроком. Але воно нестримно мчить, коли ми поглинені улюбленим заняттям. До речі, первісна людина на основі своїх наївних уявлень про час прийшов до висновку про невідворотність смерті. Інстинкт підказав йому способи боротьби з небуттям. І він «перехитрив» час тим, що увічнив минуле в ритуалах. Урочисто здійснюючи обряди, людина переконався в необхідності вимірювати час. За висловом Аристотеля, минуле стало об'єктом пам'яті, майбутнє об'єктом надій.

Чимало сил було віддано вченими пошуків таємничих біологічних годин. Складні і копіткі дослідження підтвердили, що живі організми міряють час періодичними процесами . Від коротких, в частки секунди, реакцій у клітці, до добових і місячних циклів на рівні організму, який буквально «пронизаний» ритмічними процесами.

Також вчені встановили, що на роботу біологічних годин значною мірою впливає і режим харчування.

зокрема, вживання в нічний час продуктів, багатих залізом, руйнує біологічні годинники в печінці, які зазвичай регулюють рівень цукру в крові.

Вчені з'ясували, які продукти порушують наші біологічні годинники.

Дослідники радять людям, змушеним працювати вночі, уникати вживання в їжу стейків і шпинату пізно ввечері. Це може збільшити ризик розвитку ожиріння, діабету, раку, інсульту.

Циркадні годинники нашої печінки мають властивість підтримувати постійний рівень цукру в крові навіть у той час, коли людина спить, запобігаючи його пониження і підвищення. У працівників нічної зміни синхронізація циркадних годин печінки і циркадних годин мозку порушена. Внаслідок цього рівень цукру після вживання залізовмісних продуктів різко підвищується.

У рамках експерименту дослідники годували лабораторних мишей ночами продуктами з високим вмістом заліза. У результаті з'ясувалося, що залізо змушує печінку збільшувати свою активність у регулюванні рівня цукру. Це призводить до порушення природного метаболізму. А це в свою чергу суттєво підвищує ризик розвитку різних захворювань.

Багаті залізом продукти включають темно-зелені листові овочі, збагачені залізом зернові і хліб, коричневий рис, боби, квасоля. А також горіхи і насіння, яйця і сухофрукти (курага, чорнослив і родзинки), біле і червоне м'ясо, рибу, тофу.