Чудо-насіння

Чудо-насіння

Користь гарбуза незаперечна. Здавна люди вживали її плоди, квіти і стебла. Особливою популярністю користувалися насіння цієї культури. В даний час вони є натуральним і доступним продуктом, здатним позбавити від багатьох захворювань. Серед них артрит, остеопороз, простатит, цукровий діабет. Головне - правильно їх вживати.

Користь для організму і лікування

В рецептах народної медицини гарбузове насіння використовуються досить широко. Щоб отримати велику користь від насіння гарбуза їх слід приймати без термічних обробок, у свіжому вигляді.

Серцево-судинна система

Серйозну небезпеку для організму людини являє шкідливий холестерин. Він надходить в організм з деякої їжі. Гарбуз перешкоджає утворенню холестеринових бляшок. Тим самим запобігаючи закупорку судин. Вміст у ньому фітостеролів дозволяє блокувати поглинання холестерину в тонкому кишечнику. А також розріджує кров і контролює системний тиск. Поєднання амінокислот, клітковини, омега-6 і омега-3 знижує ризик аритмії і тромбозу. Ці патології є найбільш частими причинами летальних випадків в усьому світі.

Встановлено, що особливо цінні насіння круглої гарбуза, а не тій, що нагадує диню.

Чим же корисні ці насіння?

Насіння гарбуза містять близько 36-52% жирів (без холестеролу), камедь, небагато вітамінів D і К , органічні кислоти, вітаміни Е, А. Особливо цінується в них присутність цинку і заліза. Але є і магній, кальцій, багато білка, фосфор.

Завдяки наявності цинку насіння гарбуза придбали особливу славу. Вони займають 2 місце після устриць. Цинк необхідний чоловікам у 6-8 разів більше, ніж жінкам

В юнацтві хлопчикам особливо докучають вугри, лупа, жирна себорея волосся. Позбутися від цих напастей можна лише після прийому збільшених доз цинку. Наприклад, поїсти гарбузового насіння.

У народній медицині вживають насіння гарбуза у вигляді відварів, порошку і емульсій.

Дітям особливо корисна кашка. Для цього насіння треба розтерти з водою або молоком. Або в міксері, додати за смаком мед, фруктовий сік. Можна давати дітям як профілактичний засіб від паразитів натщесерце. 2 порції через півгодини.

Кашкою з насіння лікують шкірні рани, опіки, дерматити.

Гарбузового насіння — проносний і сечогінний. Вони зміцнюють серцевий м'яз, усувають газоутворення в шлунку і кишечнику, виводять з організму свинець, кадмій, зміцнюють нирки, сприяють росту волосся.

Користь для імунітету

До складу насіння гарбуза входить велика кількість цинку (у 100 г продукту більше половини добової норми). А цинк, як відомо, бореться з вірусами і бактеріями. І тим самим підвищує імунітет.

Корисні властивості при вагітності і лактації

Гарбуз у сирому вигляді відмінно справляється з токсикозом. Його варто додавати в свій раціон майбутнім мамам на ранніх термінах вагітності. А щоб впоратися з поганим самопочуттям, потрібно їсти насіння натщесерце звичним чином.

Ще одна корисна властивість продукту для майбутніх мам - попередження запорів. Така проблема часто турбує вагітних жінок.

В останньому триместрі вагітності таке страва дуже корисно їсти. Воно активно виводить з організму зайву рідину і сіль. У підсумку дівчина позбавляється від набряків.

Гарбузове насіння, які регулярно вживаються в період лактації, допомагають значно збільшити кількість грудного молока. В першу чергу це пояснюється сечогінним ефектом гарбуза. За добу можна з'їдати не більше 100 насіння. Вони легко замінюються гарбузовим маслом в кількості 2-3 ст. ложок.

Однак не можна забувати, що сирі насіння багаті білками і жирами. З цієї причини вони можуть важко сприйматися організмом жінки, ослабленим важким проблемним перебігом вагітності. Крім цього не можна вживати гарбуз у надто великій кількості.