Коли етикетки брешуть

Коли етикетки брешуть

Люди, що піклуються про своє здоров'я, перш ніж зробити покупку, зазвичай уважно вивчають дані на етикетці. Але чи варто вірити написаному?

Найчастіше, це стосується кількості калорій. Лабораторна експертиза показала, що в низькокалорійних страв з 29 ресторанів та 10 заморожені продукти із супермаркетів, калорій було відповідно на 18 і 8 відсотків більше, ніж зазначалося в меню і на етикетках. Так, якщо енергетична цінність страви "офіційно" становила 500 калорій, то реально в ньому містилося на 100 калорій більше!

"Якщо люди використовують дані про калоріях, зазначені на етикетках, для контролю ваги, невідповідність цього значення може стати причиною значного збільшення маси тіла", - стверджують фахівці. Так, збільшення щоденного кількості споживаних калорій всього на 5 відсотків, може призвести до збільшення маси тіла на 10 фунтів в рік.

Якщо Управління з нагляду за продуктами харчування і лікарськими засобами США здійснює контроль над точністю зазначеної маси продуктів в продуктових магазинах, то за їх енергетичною цінністю ніхто не стежить.

Те ж саме відбувається і в Росії. Так, органи нагляду стежать, щоб ми не отруїлися тим чи іншим продуктом. Однак число калорій, проставленное на упаковці, ми зобов'язані просто приймати на віру. Адже, якщо несвіжий продукт або несмачний, ми неодмінно відчуємо. А ось звідки у нас взялися зайві калорії, залишиться таємницею за сімома печатками.

Часом ми взагалі не вивчаємо склад продукту, а віримо рекламі, що обіцяє нам "диво всього в двох калоріях" чи навіть... схуднення.

Фахівці рекомендують:

"По можливості готуйте свіжу їжу, таким чином, ви будете впевнені в тому, що ви їсте. Якщо вже довелося їсти в ресторані, відразу ж зменшити вдвічі кількість їжі, поділившись частиною страви або забравши половину додому. І наступного разу, коли ви вирушите в ресторан, не довіряйте салатів, особливо нібито спалює калорії!"

Між тим багато з нас "підсаджуються" на нібито дієтичні продукти, які на ділі виявляються не такими вже корисними.

Наприклад, візьмемо різні сирки та йогурти. Реклама стверджує, що в них багато кальцію і вони сприяють травленню. Але...

У вершкових йогуртів 8 відсотків жирності. В одній банці 150 ккал! З'їсти по 10 штук - денна норма калорій! У той же час 0,3-процентні йогурти часто крохмалисті і віддають жувальною гумкою...

Вибираємо "золоту середину", молочні продукти жирністю 1,5-2,0 відсотка, без ароматизаторів і добавок. Термін придатності не повинен перевищувати 7-10 днів, інакше ні про які молочнокислих бактерій мови бути не може! Щоб перекус був ситним, заїдайте молочні продукти складними вуглеводами - зерновими хлібцями, наприклад.

Як дієтичний продукт підносяться нам і мюслі - суміш з вівсяних пластівців, горіхів і сухофруктів.

Необроблені пластівці далеко не кожен зможе примусити себе за сніданком - навіть з ідейних міркувань. Та й навіщо це потрібно, коли є смачні обсмажені мюслі - з медом, цукатами, шоколадом! Вони так апетитно виглядають в тарілці, так чудово хрустять в роті! Словом, відчуйте різницю. І в плані калорійності - теж. Якщо в суворих необроблених мюслі калорій як у вівсянці - близько 300 ккал на 100 грамів, то в обсмажених гламурних з наповнювачами - 400, а то й всі 500.

Порада фахівця:

"Якщо не подобаються сирі пластівці, їжте оброблені, але не обсмажені в олії, а прокаленные або запечені. Кращі добавки - горіхи і родзинки. Цукати і кокосові скибочки дуже калорійні. Найкращий супровід - молоко або йогурт, щоб врівноважити вуглеводи легкозасвоюваним білком".

Як правило, корисні властивості продукту перераховані на упаковці великим шрифтом, а кількість калорій і перелік різних сумнівних добавок і наповнювачів - дрібним, який не так просто розібрати. Але все-таки не полінуйтеся: прочитайте все це - і потім вже вирішуйте, чи варто купувати товар чи ні.