Міфи про дробовому харчуванні

Міфи про дробовому харчуванні

Дробове харчування вважається основною ПП (правильного харчування), яке стало так популярно останнім часом. Тільки таке харчування може бути не зовсім вірним. Деякі міфи ми і розглянемо в цьому матеріалі, але мова піде про здорових людей, а не про професійних спортсменів або хворих людей.

Ось вам такі міфи, які зустрічаються про дробовому харчуванні.

Необхідно харчуватися часто, щоб не відчувати голод. Правда полягає в тому, що було проведено дослідження, яке визначило, що людина має почуття насичення, якщо їсти п'ять разів на день, а не три. Це часто, але не раз в годину! Наступний міф - надто довгі перерви між прийомами їжі уповільнюють обмін речовин. Справа в тому, що на швидкість обміну речовин не впливає голодування до 96 годин. А якщо людина нічого не їсть протягом 48 годин, то метаболізм навпаки прискорюється до 10%. Все просто, обмін речовин пов'язаний з кількістю калорій, а не числом перекусів.

Ще один міф - харчуватися необхідно дрібно, але не багато, щоб не розтягувати шлунок. Правда полягає в тому, що шлунок не можна розтягнути або навпаки стиснути - це можна зробити лише операбельним шляхом. У шлунку є м'язові стінки, які мають властивості стискуватися і розтягуватися. До речі, сечовий міхур теж має такі ж властивості.

Існує версія, що харчуватися необхідно дрібно ще для того, щоб не перевантажувати шлунково - кишковий тракт, це дозволить боротися з гастритом та іншими недугами, які можуть бути пов'язані з ШКТ. Ні, травні залози час вимагають, щоб у них накопичилася достатня кількість травних ферментів. Також часті перекуси піддають печінка додаткової навантаженні і знижують час біологічних годин, які працюють в унісон з гормоном, який регулює відчуття насичення.

Ну і останній міф - таке харчування допомагає підтримувати вагу в нормі, без ризику набору зайвих кг. Навпаки таке харчування при тривалому його використанні може призвести до набору кілограмів, тому що ви станете є чаші, а значить більше. Якщо ви будете довгий час використовувати дробову систему харчування, то збільшите кількість інсуліну на добу, а також глюкозу і рівень тригліцеридів у крові.

Коли ви харчуєтеся п'ять разів на день, то відбувається перерва між прийомами їжі два, максимум три години і ось, що відбувається з організмом в цей період. Перше - це високий рівень інсуліну, що піднімається при кожному прийомі їжі, а якщо ви будете частіше є, то буде збільшуватися кількість інсуліну, що в свою чергу зупиняє або уповільнює жиросжигание. Найоптимальніша різниця між прийомами їжі - це як раз два і три години. До речі, у людей із зайвою вагою так і відбувається - вони харчуються занадто часто, набираючи вагу з - за постійних скачків інсуліну. А ще високий рівень інсуліну, підвищує апетит, у зв'язку з цим порції стають більше - а це вуглеводи і цукор найчастіше!

Отже, після вищесказаного можна зробити невеличкий підсумок. Перш, ніж почати дробове харчування, необхідно порадитися з фахівцем - це дієтолог, нутриціолог або професійний тренер. Вони розпишуть вам необхідний раціон з правильним калоражом, щоб не набрати вагу, а також підберуть фізичні навантаження, які допоможуть відмінно підтримувати організм і тіло у формі.